Eğitimde İnternet Akıllı Tahta ve Bulut Teknolojisi

Eğitimde İnternet Akıllı Tahta ve Bulut Teknolojisi

10.01.2022 435

Alanya Anadolu İmam Hatip Lisesi KTS Aralık/Ocak ayı faaliyeti kapsamında Arapça öğretmeni Yunus Şirin okulumuz öğretmenlerine yönelik "Eğitimde İnternet, Akıllı Tahta ve Bulut Teknolojisi" konusunda 5 Ocak 2022 Çarşamba günü saat 13.00'te  konferans salonunda sunum gerçekleştirdi. Uygulamalı olarak yapılan sunumun öğretmenlerimiz adına son derece verimli ve etkin olduğu gözlendi. Yunus Şirin konuşmasında

"Bulut nedir?

Bulut türleri.

Bulut kullanımının faydaları

Sınırlılık ve zararları

Eğitimde nasıl kullanırım?"  konularında öğretmenlerimizi bilgilendirdi.

Arapça Öğretmeni Yunus Şirin şunları ifade etti:

"Çağımızın getirdiği en büyük yeniliklerden biri  olan internet, Okullarda akıllı tahta ve  bulut teknolojisi ile eğitim için yeni bir boyut kazanıyor.

Bulut teknolojisi, internetin yaygınlaşması ile  her geçen gün daha önemli bir hale geliyor. Bulut teknolojisini akıllı tahtalarda kullanabilirsek eğitimde nasıl bir çıktı ile karşılaşabiliriz?

Kullanıcıların beklentilerine ve ihtiyaçlarına en kısa sürede ve istenilen ölçüde cevap vermeyi hedefleyen bulut teknolojisi; iletişim, haberleşme, eğitim gibi hızla büyüyen alanlarda farklı alternatifler sunmaktadır.

Bu sunudaki KTS çalışmasında, bulut teknolojisinin eğitim alanındaki uygulamaları açıklanmış, eğitimde bulut teknolojisi kullanımının avantajları ve ortaya çıkabilecek sorunlara değinilmiştir.

İnsanoğlu var olduğundan beri bilgi paylaşımı ve iletişim içindedir. İletişim, ilk zamanlarda en yakındaki kişilerle anlaşmayı sağlamış fakat ihtiyaçlara göre kimi zaman dumanlar, kimi zaman ulaklar, kimi zaman güvercinler gibi daha birçok haberleşme aracı geliştirilmiştir.

Teknolojinin gelişmesiyle iletişim araçları da gelişmiş ve içinde yaşadığımız yüzyıla geldiğimizde iletişimde çığır açan bilgisayarlar, internet, akıllı telefonlar vb. ortaya çıkmıştır.

Son zamanlarda büyük miktardaki verileri depolama, yüksek donanımsal özellikler gerektiren yazılımlara erişme gibi konularda çeşitli problemler ortaya çıkmıştır.

Bu problemlerin çözümünde yine teknoloji imdadımıza yetişmiş ve hayatımıza yepyeni bir kavram kazandırmıştır: Bulut.

 

BULUT NEDİR?

Bulut çeşitli yüksek donanım veya ücret gerektiren bu sebeple telefon tablet veya bilgisayarlarımızda bulunmayan  uygulamaları çalıştırabileceğiniz yüksek donanımlı bilgisayarlara herhangi bir yerden herhangi bir zamanda erişerek hizmet almanıza yarayan teknolojidir.

 

BULUT TÜRLERİ

Kamu: Kamu Hizmetleri için.

Özel: Sadece bir şirket için oluşturulan bulut.

Topluluk: Belli bir amaca yönelik kişiler için oluşturulan bulut. 

Karma: birden fazla modele sahip bulutlar.

Bulutta kullanıcıların web üzerinden ihtiyaçları olan uygulamalara erişmeleri söz konusudur. Kullanıcılar tarayıcılar  yardımıyla servis sağlayıcıların sunucularına erişerek işlemlerini bu sunucular üzerinde gerçekleştirirler.

Bulut bilişim uygulamaları ve servisleri

Google drive, iCloud, Yandex, Mega.nz, SkyDive,  TTNET NETDISK vb.

BULUT KULLANIMININ FAYDALARI

İnternet teknolojisi ile neredeyse her gün iletilerimizi kontrol etmekte, sosyal paylaşım sitelerini kullanmakta, banka hesaplarımızla ilgili işlemleri yapmakta, uzaktan eğitim dersleri almaktayız ve aslında bu hizmetlerin hepsi de bulut bilişimin bize sağladığı imkânlardandır. Bu tip bireysel avantajlar dışında bulut bilişim teknolojisi eğitimden iş dünyasına ve daha birçok alanda önemli ölçüde yararlar sağlamaktadır.

 

Ölçeklendirilebilirlik: Kullanıcılar ihtiyaç duyduğunda kapasite ihtiyacını artırabilir veya azaltabilir.

Kolay kurulum: Herhangi bir donanım ve yazılım alma ve onların kurulumuyla uğraşmaya gerek kalmaz.

• Personel ihtiyacı: Bakım ve servis  için uzman personel bulundurmaya gerek yoktur.

• Servis kalitesi: 7/24 hizmet veren profesyonel bilişim fimalarınca sağlanan servis kalitesi daha yüksek olur.

• Düşük maliyet: Ücretsiz kullanımının yanında ihtiyaç duyulduğunda, Kullandığın kadar öde modeli kullanıcılara önemli bir maliyet avantajı sağlamaktadır.

• Yüksek Hareketlilik: Kullanıcıların her yerden hızlı olarak bilgiye erişimi mümkün olmaktadır.

 

SINIRLILIK VE ZARARLARI

Bütün kontrolün kullanıcının elinde olmaması ve dolayısıyla belirli sınırlamalar içinde kalınması

• İnternet bağlantılarının her yerde istenilen hızda olmaması

• Hızlı internet bağlantısı sağlansa dahi sistemin yavaş kalması

• Güvenlik problemi

• Mahremiyet problemi

10-01-202210-01-202210-01-202210-01-202210-01-202210-01-202210-01-2022