YKS - TYT - AYT NEDİR? SORULARINA CEVAP ALDIK..

YKS - TYT - AYT NEDİR? SORULARINA CEVAP ALDIK..

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS) NEDİR?

Alanya Anadolu İmam Hatip Lisesi Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni Rukiye Keyaoğlu 11 ve 12. Sınıf öğrencilerimize 18-22 Ekim 2021 haftasında ülkemizde uygulanan ortaöğretimden yükseköğretime geçiş sınavı sistemini sınıflara girerek anlatmıştır.   YKS, TYT ve AYT sınavı nedir, farkları nelerdir? TYT ve AYT hangi sınıfları kapsar sorularının yanıtlarına cevap bulduk.

YKS'de başarılı olabilmenin önkoşullarından birisi de, sınav sistemine hâkim olmaktan geçiyor. Bu bağlamda geçmiş yıllarda yapılan sınavları analiz ettik.

            Öğrencilerin bilgiyi işleme, yorumlama, analiz ve sentez etme gücüyle birlikte hızını da ölçen TYT'nin ders ve konu içerikleri hakkında konuştuk. TYT' ye hazırlanırken dikkat edilmesi gereken yönlere vurgu yaptık.

             Aynı sınavın ikinci ayağı olan AYT/YDT hakkında bilgilendirme yaptık. AYT/YDT nedir, hangi ders ve konulardan oluşur, AYT/YDT sonucu nerelerde kullanılır, AYT/YDT 'ye  nasıl çalışılır gibi oluşan soruları cevapladık.


YKS Nedir?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), Türkiye'de ÖSYM tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılı ile uygulanmaya başlanan ve her yıl yapılan  ortaöğretimden yükseköğretime geçiş sınavı sistemi.

YKS'de toplamda 5 adet puan türü bulunmaktadır. Bunlar;

·         TYT puan türü

·         YKS Eşit Ağırlık (EA) puan türü

·         YKS Sayısal (SAY) puan türü

·         YKS Sözel (SÖZ) puan türü

·         YKS Dil (DİL) puan türü

 TYT Nedir?

TYT'nin açılımı "Temel Yeterlilik Testi" demektir. TYT, bir üniversiteye yerleşebilmek için zorunlu bir sınavdır ve ilk aşamayı temsil eder. Testin amacı mantıksal düşünme, akıl yürütme, değerlendirme ve düşünme temelli problem çözme becerilerini ölçmektir. Sorular, seçilmiş lise müfredatından gelmektedir ve bu oturuma girmek zorunludur. TYT' de; Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer almaktadır. TYT 'de 40 soru Türkçe, 40 soru Matematik, 20 soru Sosyal Bilimler ve 20 soru da Fen Bilimleri' nden olacaktır. Toplam 120 sorudur 135 dakikadır.

 Adaylar tercih yapabilmek için TYT' de en az 150 puan almak zorundadır. 150 puanın altında kalanlar tercih yapamazken TYT puanı 150 ve üstü olanlar önlisans bölümlerini tercih edebilirler. Buna ek olarak TYT' de 200 ve üstü bir puan alan öğrenciler isterlerse bir sonraki yıl TYT puanını kullanabileceklerdir. TYT sınavının genel sınava olan etkisi ise %40'tır. 

 AYT Nedir?

AYT sınav sisteminin açılımı Alan Yeterlilik Testi olmaktadır. AYT sınavı öğrencilerin kendi alanlarında sahip oldukları başarıyı ölçen ikinci oturum sınavıdır. AYT'de 40 Matematik, 40 Edebiyat- Sosyal Bilimler 1, 40 Fen Bilimleri ve 40 Sosyal Bilimler-2 olmak üzere 160 soru içermektedir. AYT 180 dakikalık bir sınav olma özelliği taşımaktadır. AYT sınavının genel sınava olan etkisi %60'tır.

AYT, öğrencilerin mevcut bilgi düzeyini ölçer ve ağırlıklı olarak 11 ve 12. sınıf konularından sorular barındırır. Merkezi yerleştirme yapılan lisans programlarını tercih edebilmek için İlgili puan türünde En az 180 puan almak gerekir.

11.11.2021 8155

11-11-202111-11-202111-11-202111-11-2021

 

Yine Din Öğretimi Genel Müdürlüğü KTS Faaliyetleri kapsamında 11 ve 12. Sınıf öğrencilerimize yönelik 11 Kasım 2021 tarihinde konferans salonunda Okul Müdürü Rıdvan Yaman ve Okul Rehberlik Servisi tarafından akademik başarı, verimli ders çalışma teknikleri, motivasyon, zamanın kullanımı, konusunda bilgilendirme yapıldı. Verimli ders çalışma ve motivasyon, zamanın etkin kullanımı ile ilgili değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda. Okul Müdürü Rıdvan Yaman  "YKS'ye hazırlık sürecinde motivasyon eksikliği yaşıyorsanız bunun nedeni, aslında hedefinizin ne olduğunu ve gelecekte kendinizi nerede görmek istediğinizi bilmemeniz olabilir.YKS motivasyonu artırma için yapılması gerekenlerden birisi de, hangi konuyu nasıl iyi öğrendiğinizi belirlemenizdir.Öğrenme sadece beyinde gerçekleşen bir süreç değildir. Çevresel koşullar ve uyarıcılar da öğrenmeyi kolaylaştırabilir ya da zorlaştırabilir. YKS motivasyonunun artırılması için öğrenme ortamının düzenlenmesi büyük önem taşımaktadır.YKS'ye hazırlanmaya karar vermek, beraberinde stresi ve belirsizliği göğüslemeyi de gerektirmektedir. Bu nedenle en ufak bir darbede yerle bir olmamayı öğrenmeniz gerekir. Çünkü sınava hazırlık, aynı zamanda iyi bir sabır öğretmenidir. Eğer bu yolda başarısızlıklar yaşarsanız, neden başladığınızı hatırlamalısınız. YKS motivasyonu konusunda sıkıntı yaşayan bir adaysanız çalışmaya iyi olduğunuz derslerden başlamanız faydalı olacaktır. Bu sizi motive edecektir. Fakat sürekli olarak iyi olduğunuz dersleri çalışmak eksiklerinizi görmenize engel olur. Eksiklerinizi bilmezseniz, başarınızın yükselmesi imkânsızdır. Bu nedenle gelişme göstermek için başarısız olduğunuz derslere yoğunlaşmalı ve eksiklerinizi tamamlamaya çalışmalısınız.Ayrıca bazen bir bazen ise beş saat çalışmak ya da canınız o an hangi derse çalışmak istiyorsa ona çalışmak da yapacağınız en büyük hatalardan birisidir. Bu noktada YKS'ye hazırlık sürecinin sınırsız bir süre olmadığını hatırlamalı, çalışmalarınızdan verim alabilmek için günlük, haftalık ve aylık hedefler belirlemelisiniz." dedi. 

11-11-202111-11-202111-11-202111-11-202111-11-202111-11-202111-11-2021