DENEME SINAVLARININ YKS SÜRECİNDEKİ ETKİSİ

24.02.2022 345

Denemeler bizi gerçek sınava hazırlayan boy aynalarıdır. Doğru öğrenmenin gerçekleşip gerçekleşmediğini ölçen parametrelerden biri olarak nitelendirilebilir.

Denemelerden sonra yapılan analizler yanlış öğrenmelerin düzeltilmesi için bir yol göstericidir.

Neden Deneme Sınavı

*Deneme sınavları, eksik konuların tespit edilmesini sağlar

*Deneme sınavları, eksik konuları hatırlatır

*Deneme sınavları, zamanın nasıl kullanılacağını öğretir

*Deneme sınavları, kaygıyı dengede tutmayı sağlar

*Deneme sınavları, yol gösterici niteliktedir

Deneme Çözerken Yapılan Yanlışlar Nelerdir?

Bazı öğrenciler fazla panik ya da endişeli oldukları durumlarda denemeleri çözerken soruları görmemekte ya da yanlış okumaktadır. Bununla beraber optik işaretlemede de sıkıntılar yaşadıkları görülmüştür. Heyecanını kontrol altına alamayan bireylerde sınavda kaygı hissi oluşmaktadır. Peki deneme çözerken öğrencilerin sürekli yaptıkları yanlışlar nelerdir?

Hızlı Okuma: Sınava erkenden bitirmek isteyen ve kendine soruları kontrol edebilmek için zaman ayırmak isteyen öğrenciler soruları çok hızlı okuyarak bir telaşa düşmektedirler. Bu telaş yüzünden gerçekten yapabilecekleri soruları kaçırabilirler. Soruları hızlı okumak tabii ki iyidir fakat hızlı okumak daha çok aleyhinize olur. Soruları hızlı okurken aynı zamanda doğru bir şekilde anladığımıza emin olmamız gerekmektedir.

Seçenekler Arasında Kalmak: Öğrenciler soruları çözerken iki şık arasında kaldıklarında sorular üzerinde hala düşünmeye devam edip sınav suresini yemektedirler. Bir soru üzerinde çok fazla düşünmek sınav içerisinde pek de yararlı olmayacaktır. Öğrencilerin emin olmadıkları sorulara boş bırakarak daha sonra dönmeleri kafalarının karışmasını engelleyecektir ve süreden de tasarruf etmelerini sağlayacaktır.

Bildiğini Zannetmek: Gerçekten bildiğiniz bir konuda emin olmadan soruyu tam anlamı ile okumadan ben zaten bu soruyu biliyorum daha önce çözmüştüm diyerek işaretlemeler yapmak büyük bir hata olacaktır. Soruları iyice okumak ve tüm ışıkları da aynı zamanda sonuna kadar okumak gerekmektedir. Zaten iyi biliyorum diyerek yanlış yapılan birçok soru olmaktadır.

Kaygıya Kapılmak: Denemelerde sorular kolaydan zora ya da zordan kolaya doğru bir sıralama şeklinde yapılmamaktadır. Öğrenciler deneme sınavlarında ilk soruyu çözemediklerinde büyük bir endişeye kapılarak diğer soruları da çözemeyeceği ne kendini inandırırlar. Bu yüzden asla kaygıya girilmemelidir ve heyecan yapılmamalıdır. Her soruyu çözebileceksiniz diye bir şart olmamaktadır. Sınav anında elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıp bir soru çözemeyince de kötü düşüncelere kapılmamalısınız.

 

Deneme Çözerken Nelere Dikkat Edilmedir?

-Deneme sınavının gerçek sınavın provası olduğu gerçeği unutulmamalıdır. Bundan dolayı her deneme önemsenmelidir.

- Denemeden sonra deneme analizi yapılmalı yanlış yapılan ya da boş bırakılan sorulara tekrar dönüp bakılmalıdır. Deneme sınavlarının değerlendirmelerini yapmak için çok fazla beklememeli ve sınavdan çıkıldığında denemenin cevap anahtarı alınıp kontrol edilmelidir. Biriken deneme sınavlarının kontrolü çok daha zor olacaktır. Cevap anahtarına bakıldıktan sonra hatalar işaretlenir ya da deneme sınavından kesilerek daha sonra hatalarımızın denemeler geçtikçe tekrarlayıp tekrarlanmadığına bakılır. Denemeler konu eksiklerimizi fark etmemek için en iyi formüllerden biridir. Her deneme sınavından sonra yanlışlarımızı ya da borçlarımızı takip ederek eksik olan konuları belirleyip bir yere not edip çalışabiliriz. Denemelerde yaptığımız yanlışları ve borçları aynı zamanda doğruları yazıp analizini yaptıktan sonra denemenin çok da fazla etkisinde kalmadan eksiklere dayalı bir plan oluşturarak kendimize hem zaman yönetimi ile ilgili hem de ders çalışma ile ilgili metotlar uygulayarak devam etmeliyiz.

-Denemeye başlamadan önce hangi dersten başlanacağına karar verilmedir. Her denemede farklı taktikler geliştirerek en doğru seçime ulaşılabilir.

-Deneme sınavında kopya çekmek sadece kendinizi kandırmaktır. Çünkü denemeler kendinize aittir. Öğrenciler genellikle "netlerim düşük gelirse arkadaşlarımın içinde rezil olurum" düşüncesiyle kopyaya yönelirler. Bu davranışlar öğrenciye sadece o an mutluluk verir.

-Gerçek sınavdaki gibi deneme sınavlarında da sınavı bırakmamak, zorlansanız da, sıkılsanız da, başınız da ağrısa, tuvalet ihtiyacınız da olsa sınavı bitirmek kendini hazırlamak demektir.

Deneme Sırasında Zamanı Nasıl Yönetmeliyiz?

Turlama Tekniği

Öğrenciler zamanlarını iyi yönetebilmek için sınav esnasında turlama tekniğini kullanabilirler. Cevabından emin olduğunuz ya da kolayca çöze bildiğiniz soruları öncelikli olarak çözerek zaman alıcı ve zor soruları diğer bir tura bırakmaya turlama tekniği adı verilmektedir. Bu teknik öğrenciye deneme sınavında oldukça zaman kazandıracak bir tekniktir. Denemelerde hangi soruların daha kolay ya da hangi soruların daha zor olduğunu anlayan öğrenci ilk burada vakit kaybetmeden yapabileceği sorulara göz atarak diğerlerini boş bırakıp geçmelidir. Yanlış işaretlemektense soruyu atlamak her zaman öğrencinin yararına olacaktır.

Hızlı ve Doğru Anlama

Soru Kökünü okuduğunuzda hızlı ve doğru anlayabilmelisiniz. Bunun için öncelikle öncülleri okumalısınız daha sonra da seçenekleri okuyup soruyu çözmelisiniz.

Masaj Uygulaması

Öğrenciler sınav esnasında çok fazla gergin olduklarında ya da yorulduklarında kendilerine bir miktar zaman ayıra bilirler. Çok uzun bir süre olmamak ile beraber alınlarına masaj yaparak kendilerini rahatlatabilirler. Elleri yumruk yapıp açmak gibi kan dolaşımını hızlandıran hareketler ile de öğrenci soruya odaklanmaya çalışabilir. Bunun vakit kaybı olduğunu düşünmek yanlıştır çünkü zihin bir süre dinlenince daha sağlıklı bir şekilde düşünebilir.

Olumsuz Düşüncelerden Arınma

Stres ve kaygı yüzünden öğrenciler sınav esnasında herkes soruları çözüyor ben ise çözemiyorum ya da bu sınav benim hayatıma belirleyecek bir sınav gibi düşündüğünde olumsuz düşüncelere kapılmış oluyorlar. Bu durum sağlıklı düşünmeyi engelleyerek soruları anlamayı da engelleyecektir. Mümkünse sınava girmeden önce olumlama çalışmaları yapmak oldukça önemlidir. Öğrenci süreye ve sorulara odaklanarak diğer düşünceleri hemen uzaklaştırılmalıdır.

Deneme Sınavlarında Netlerim Niçin Yükselmiyor?

-Bu sorunun en önemli cevabı konu eksiği denilebilir. Konuların bitmeden netlerin yükselmesini beklemek gerçekçi olmayacaktır.

-Konular bittiği halde netler yükselmiyorsa, konuların tam anlamıyla özümsenmediğinden, eksik öğrenmelerin gerçekleştiğinden ve bundan kaynaklı olarak da konuların karıştırılmasından söz edilebilir. Bu sorunla karşılaşıldığında öğrenme yöntemini değiştirmek bir seçenek olabilir.

-Net artışını engelleyen hususlardan birisi de "sınav kaygısıdır". Eğer yoğun bir şekilde sınav kaygısı yaşıyorsanız sınavdaki performansınız bundan olumsuz yönde etkilenecektir.