Motivasyon Kaynakları Kullanımı

20.03.2023 156

Alanya Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak öğrencilerimizi her yönden geliştirmeyi amaç edinmiş bulunmaktayız. Bu amaç için öğrencilerimizin tüm motivasyon kaynaklarını kullanmalarını teşvik ediyoruz. Okul idaresi ve rehberlik servisi işbirliğinde her ay özellikle sınava hazırlanan öğrencilerimizle motivasyon toplantılar düzenliyoruz.

 

Motivasyon Nedir?

Motivasyon sözcüğü Latincedir ve 'hareket' anlamına gelir. Motivasyon, eylemlerinizi yönlendirme ve teşvik etme gücüdür. Bu güçten etkilenir ve hedefleriniz için çalışmaya hazırlanırsınız. Motivasyon, bir kişinin ihtiyaçları, arzuları vb. kapsayan genel bir kavramdır. Bu kavramların bazıları fizyolojik olabilirken bazıları daha soyut olabilir. Ayrıca motivasyonun insanların yaşamları ve davranışları üzerinde büyük bir etkisi vardır. Bu açıdan özellikle iki motivasyon seviyesinin olması önemlidir. Bunlardan biri hayatta kalmak, diğeri ise başarıdır. İnsanlar hayatta kalmak için birçok şeye ihtiyacı duyarlar. Bunlar günlük hayatınızdaki en önemli ihtiyaçlardır. Bu önemli ihtiyaçlar karşılandıktan sonra insanlar başarı, gelişme, değer, ünvan sahibi olmak gibi fiziksel olmayan diğer ihtiyaçları karşılamaya başlar ve bu ihtiyaçları karşılamak için enerji harcarlar. Başka bir deyişle motivasyon türleri insan davranışına rehberlik eden fiziksel veya temel ihtiyaçları ortaya çıkacak arzularıdır.

Motivasyon Nasıl Sağlanır?

Motivasyon nasıl sağlanır sorusunun cevabı için öncelikle kendinize bir motivasyon kaynağı bulmanız gerekir. Bu yüzden ne istediğinize, hedeflerinizin neler olduğuna ya da başarmak için neye ihtiyacınız olduğuna karar vermelisiniz. Bu sorulara cevap bulduğunuzda ise kendinizi nasıl motive edeceğinize odaklanmanız gerekir. Bu aşamada motivasyonu sağlayabilmek için, motivasyon kaynağınızı hatırlamalısınız. Bu durum, süreçte kalmanıza, devam etmenize, pes etmemenize ve daha kararlı olmanıza yardımcı olur. Bunun yanı sıra hedeflerinizi ve neden bu süreçte olduğunuzu da hatırlamanız gerekir. Ayrıca bu süreç boyunca ara sıra neyi başardığınızı, ne kadar ilerlediğinizi ve ne elde ettiğinizi de kontrol etmelisiniz. En önemlisi ise kendi başarınızı kutlamayı unutmamalı ve başarılı olsanız da olmasanız da her zaman kendinize güvenmelisiniz.

Motivasyon Türleri

Motivasyon türleri, bir kişinin bir pozisyona, hedefe veya konuya bağlı kalma veya ilgilenme arzusuna katkıda bulunan iç ve dış faktörleri kapsar. 

            Motivasyon kaynakları, bazen amaçlı ve bazen teşvik edici olmak üzere farklı motivasyon türleri şeklinde birbirinden ayrılır. Bu motivasyon türleri dışsal, içsel, olumlu, olumsuz, sosyal, temel, günlük, ego ve görev odaklıdır.

Dışsal Motivasyon

Dışsal motivasyon, sizi para veya övgü gibi dışsal ödüllere dayalı olarak motive eden her şeyi temsil eder.

İçsel Motivasyon

İçsel motivasyon, kendinizi geliştirme veya ihtiyacı olan bir arkadaşınıza yardım etme gibi içsel ödüllere dayalı olarak sizi motive eden her şeyi temsil eder. Örneğin, kariyerinizde ilerleme kaydedeceğiniz ve sizin için kıymetli yetkinlikler kazanacağınız için terfi almak noktasında motive olabilirsiniz.

Olumlu Motivasyon

Motivasyon türleri arasında bulunan olumlu motivasyon, arzu edilen, eğlenceli ve olumlu bir şeye ulaşmak için bir dizi faaliyete başlamayı içerir.

Olumsuz Motivasyon

Olumsuz motivasyon türünde, kişi olumsuz ve feci sonuçlardan kaçınmak amacıyla harekete geçer. Örneğin; bir araba kazasından korkabilir ve trafik ışıklarına dikkat edebilir. 

Temel Motivasyon (Birincil Motivasyon)

Birincil motivasyon, bir kişinin sağlıklı bir şekilde yaşamak için ihtiyaç duyduğu kaynaklardır. Bunun en bariz örneği; açlık, susuzluk, ağrı ve uyku faktörleridir. 

Sosyal Motivasyon (İkincil Motivasyon)

Sosyal motivasyon, iletişim temelli bir motivasyon türüdür. Başka bir deyişle, grup, çevre bilinci, sosyal yaşam vb. için motivasyon kaynaklarıdır.

Ego Merkezli Motivasyon

Başkalarından farklı olduğunuzu kanıtlamak, daha iyi, hatta en iyisi gibi bir güdüdür. Bu hırs profesyonel yaşamda ve sporda yaygındır.

Görev Odaklı Motivasyon

İnsanların özel ya da mesleki yaşamlarında yapmak zorunda oldukları ya da motivasyon kaynağı olarak işe geldikleri yerdir. 

Günlük Motivasyon

Günlük motivasyon, gün için planlanan eylemlerin gerçekleşmesine dayanan bir tür motivasyondur ve kısa bir gün faydası olarak kabul edilir. 

Motivasyon Teknikleri Nelerdir?

Motivasyon teknikleri zihinsel bir süreci ateşleyerek başlar. Beyniniz belirli sınırlar koyarsa, daha az başarılı olursunuz. Bu yüzden beyninizi sınırlamamalı, özgür bırakmalı ve hayallerinizle iş birliği yapmalısınız. Tüm başarılı insanlar teknik olarak hayal ettiklerini ve hayaller aracılığıyla başarılı olduklarını söylerler. Daha detaylı motivasyon teknikleri ise aşağıdaki gibidir:

·         Kişisel farklılıkların tanınması: İnsanlar farklı yaratılmıştır ve insanların kişisel ihtiyaçları farklıdır. Tutumlar, kişilikler ve kişisel bilgiler kişiden kişiye değişir.

·         Negatif perspektif: Negatif perspektif bir avantajdan ziyade bir dezavantajdır. Bundan dolayı her işin iyi noktalarını bulmanız önemlidir. Bu durumda başlamak sizi her zaman motive eder.

·         Kendini sevmek: Herkes kendini önemli ve özel hissetmelidir. Yataktan kalktığınızda, 'Bugün dünden daha iyi olacak' diye düşünmeli ve hareket etmelisiniz.

·         Sonuçlara odaklanma: Beyninizi serbest bırakıp nihayetinde var olduğunuz duruma odaklanmanız gerekir. Bu açıdan özellikle geçmişteki hatalar size sadece bir deneyim kazandırır. Bu yüzden tembellikten uzak durmalı ve sonuçlara odaklanmalısınız.

·         Mazeretleri ortadan kaldırma: Motivasyon sürecini başlatmak için bahaneleri ortadan kaldırmanız gerekir. Sorunlar ve çözümler beyninizden kaynaklanır. Bu yüzden öncelikle kendinize inanmalı ve bahaneleri ortadan kaldırmalısınız.

 

Kaynak: https://hayatinritmi.com.tr/motivasyon-turleri-nelerdir/

 

20-03-202320-03-202320-03-2023