Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı

25.05.2023 159

Okulumuzda Rehberlik servisi tarafından hem Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitimleri (TBM) hem de genel hedefler okulumuz kapsamında öğrenci, öğretmen ve velilerine teknoloji bağımlılığı eğitimleri verilmektedir. Mayıs ayı etkinliğimizde öğretmenlere teknoloji bağımlılığının nedenlerinden, sonuçlarından ve teknoloji bağımlılığı türlerinden bahsedilmiştir.

Teknoloji Bağımlılığı Nedir? 

Teknoloji bağımlılığı, insanların teknolojik araçlar ve uygulamalara olan ihtiyaçlarının artması sonucu oluşan bir durumdur. Kişinin teknolojik araçları ve uygulamaları fazla kullanması, vaktini bu araçlarla geçirmesi ve hayatının bir parçası haline getirmesi ile tanımlanır. Buradaki teknoloji kullanımı kişinin kontrolü yitirmesi durumunda insanların günlük hayatlarını ve ilişkilerini etkileyebilir ve birçok olumsuz sonuç doğurabilir. Sonuç olarak kişinin sosyal, ailevi ve iş hayatı gibi alanlarda zorluklar yaşamasına neden olabilir.

Teknoloji Bağımlılığının Çeşitleri

Teknoloji bağımlılığı farklı teknolojik araçlar ve uygulamalar üzerinde ortaya çıkabilir ve aşağıdaki gibi çeşitli formlarda görülebilir:

Sosyal Medya Bağımlılığı

Sosyal medya bağımlılığı, insanların sosyal medya platformlarını sürekli olarak kullanması ve bu ortamların hayatında olmazsa olmaz bir parçası haline gelmesidir. Sosyal medya platformlarını sürekli olarak kontrol etme, güncelleme ve yanıt verme ihtiyacı ile ortaya çıkar. 

Bu bağımlılık insanların hayatının diğer alanlarına olan ilgisini azaltabilir ve zamanla duygusal, sosyal sorunlara yol açabilir. Sosyal medya bağımlılığı, insanların bağımlı oldukları teknolojik araçlar aracılığıyla sürekli olarak arkadaşları ve aileleriyle iletişim kurma, güncel kalma veya duygusal tatmin arama ihtiyacının bir sonucudur.

Telefon Bağımlılığı

Telefon bağımlılığı, cep telefonunu sürekli olarak elinde tutma, kontrol etme ve uygunsuz zamanlarda kullanma ihtiyacı olarak tanımlanabilir. Telefon ile iletişim kurma, izleme, eğlenme, oyun, sosyal mecralarda vakit geçirme amaçlı sık sık kullanılır. Ancak kişinin bu durumu abartması, telefon nedeniyle iş ve sorumluluklarına konsantre olamaması bağımlılık durumu ortaya çıkar.  

Oyun Bağımlılığı

Oyun bağımlılığı, insanların video oyunları, online ve mobil oyunları sürekli olarak oynaması ve bu oyunların hayatlarındaki önemini abartmasıdır. Çocuklarda daha sık karşılaşılsa da yetişkinlerde de görülebilir. Bu bağımlılık, oyunları sürekli olarak oynama veya düzenli olarak kontrol etme ihtiyacı ve oyundan uzak kaldığında oluşan boşluk hissi ile tanımlanabilir.

Oyun bağımlılığı ve oyunlarla çok fazla meşgul olma durumu duygusal ve sosyal alanlarda olduğu gibi fiziksel olarak da problemlere yol açabilir. Bu nedenle kişiye uygun çözüm ve tedavi uygulanmalıdır.

İnternet Bağımlılığı

İnternet bağımlılığı, kişinin internet kullanımını kontrol edememesi, interneti sürekli olarak kullanma ihtiyacı hissetmesi durumudur. İnternet kullanmaya yönelik aşırı bir istek, online olarak geçirilen sürenin farkına varılmaması, yoksun kaldığında sinir hali gibi belirtiler verir. Sosyal ve ailevi yaşantıyı olumsuz olarak etkileyen bu durumda farkındalık ve tedavi süreci önemlidir. 

Bu bağımlılıklar genellikle insanların sosyal hayatlarını ve iş hayatlarını etkiler, ayrıca fiziksel ve ruhsal sağlık sorunlarına yol açabilir.

Teknoloji Bağımlılığının Nedenleri Nelerdir?

Teknoloji bağımlılığı kişiden kişiye farklılık gösteren ve nedenleri daha çok kişisel yatkınlıklara bağlı olan bir durumdur. Her bağımlılıkta olduğu gibi altta yatan psikiyatrik bozukluk nedenlerine odaklanmak gerekir. Bunun yanında bağımlılığa giden süreç, teknolojik alanlardaki ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda yönelim gösterir.

Teknolojik araçlar insanların sosyal hayatlarındaki eksikliklerini doldurmaya yardımcıdır. Bu nedenle bağımlılığa sebep olabilir. Teknoloji bağımlılığının nedenleri arasında şunlar bulunabilir:

·         Teknolojik araçların,  stres azaltmak veya atmak için kullanması

·         Kişinin sorunlarından kaçmak için teknolojik aletlere ve online platformlara yönelmesi

·         Kişide var olan bağımlılık eğilimlerinin teknolojik alanlarda ortaya çıkması

·         Günlük hayatta iletişim problemleri yaşayan kişilerin online ortamlara yönelmesi

·         Utangaç, çekinik karakter ve sosyal fobi gibi rahatsızlıkların kişiyi çevrimiçi ortamlara yönlendirmesi

·         Depresyon sonucu kişinin internette fazla zaman geçirmeye başlaması

·         Özellikle oyun bağımlılığında arkadaş etkisi oldukça fazladır. 

·         Sosyal medyada fazla zaman geçirmek ve sosyal medyayı gereğinden fazla önemsemek

·         Teknolojik araçlar aracılığıyla duygusal tatmin, güncel kalma veya sosyal statü kazanma arzusu.

·         Teknolojik araçların kullanım kolaylığı ve sürekli kullanımı, bir süre sonra bağımlılığa sebep olabilir

Teknoloji Bağımlılığının Belirtileri Nelerdir?

Teknoloji bağımlılığının belirtileri arasında şunlar bulunabilir:

·         Teknolojik araçları sürekli olarak kontrol etme veya uygunsuz zamanlarda kullanma ihtiyacı hissetme.

·         Günlük hayatta yaşanılan dikkat eksikliği veya dikkatsizlik.

·         Teknolojik araçların kullanım şekli ve süresi nedeniyle sosyal ilişkilerin bozulması veya ilişki kuramama.

·         Günlük yaşam düzeninin bozulmasıyla oluşan uyku bozuklukları.

·         Teknolojik araçların kullanımı sırasında stres ve yaygın anksiyete artması.

·         Online ortamları gerçek sosyal ortamlara tercih etmek.

·         Etrafa ekran başında geçirilen süre hakkında yanlış bilgiler vermek.

·         Teknolojik araçların kullanımı nedeniyle günlük hayatın sorumluluklarından ödün vermek.

·         Bilgisayardan uzak kalamamak ve kaldığında oluşan boşluk hissi.

·         Ekran karşısında geçirilen uzun süreler sonucu ortaya çıkan fiziksel belirtiler, örneğin boyun ve omuz ağrısı.

Bağımlılığı Kontrol Altına Alma Yöntemleri Nelerdir?

Teknoloji bağımlılığının tedavisi, kişisel ve profesyonel yardım ile mümkündür. Teknoloji bağımlılığını kontrol altına alma yöntemleri terapi, teşvik, egzersiz, aktivite, ve sosyal destek başlıkları altında incelenebilir:

Terapi

Psikiyatristler veya psikologlar tarafından yapılan terapi, teknoloji bağımlılığının nedenlerini ve sonuçlarını belirlemek ve tedavi etmek için kullanılır. Bu sorunu çözmek için başvurulması gereken en önemli ve etkili yöntemdir.

Teşvik 

Kişilerin teknolojik araçların kullanımını düzenli ve sınırlı şekilde yapması, günlük hayatını düzene koyması vb bunlar için teşvik edilmesi teknoloji bağımlılığının tedavisi için önemlidir.

Egzersiz

Fiziksel aktivite ve egzersiz, düzenli spor yapmak teknolojik araçların kullanımından uzaklaşmak için oldukça faydalıdır. Aynı zamanda stresi azalttığı için bağımlıların hissettiği boşluk duygusuna iyi gelir.

Ruhsal ve Fiziksel Sağlığı İyileştirici Aktiviteler 

Ekransız zamanlar belirlemek, doğa yürüyüşleri yapmak ya da meditasyon ve yoga gibi aktiviteler teknolojik araçların kullanımından ayrılmaya yardımcı olabilir. Ruhsal ve fiziksel sağlığı iyileştirebilir.

Sosyal Destek: 

Arkadaşlar ve aile üyelerinden destek almak, teknoloji bağımlılığının tedavisi için önemlidir.

Tedavi yöntemleri ve kullanılan terapi çeşitleri teknoloji bağımlılığından kurtulmak isteyen herkes için aynı değildir. Kişisel durumlar veya şiddet derecesine göre farklı tedaviler uygulanabilir. Önemli olan, teknoloji bağımlılığının tedavisi konusunda profesyonel yardım almak ve kişisel sınırlar koymaktır.

Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığı Nasıl Önlenir?

Çocuklarda teknoloji bağımlılığını engellemenin en önemli yolu onunla güçlü bir iletişim kurmak ve duygusal bağ oluşturmaktır. Ailesinin kendisini anladığından emin olan ve kendini doğru ifade edebildiğini düşünen bir çocuğu teknoloji kullanımı noktasında yönlendirmek kolaylaşacaktır. Bu nedenle en önemli nokta çocukla aile arasındaki bağı güçlendirmek ve teknoloji kullanımı noktasında yeterli şekilde bilgilendirmektir.

Çocuklar için teknoloji bağımlılığının önlenmesi için aşağıdaki öneriler uygulanabilir:

·         Çocukların teknolojik araçları belirli saatlerde ve belirli sürelerde kullanmasını sağlamak.

·         Çocukların teknolojik araçları belirlenen oranlarda ve zamanlarda; ödevleri yapmak, oyun oynamak ve ekstra faaliyetler için kullanmasına yönelik zaman dilimleri belirlemesini sağlamak.

·         Çocukların fiziksel aktivite ve teknolojik aletler dışında aile ile birlikte zaman geçirmesi, etkinlikler yapması teknoloji bağımlılığını önleyicidir.

·         Çocukların sosyal ilişkiler kurması ve aile ve arkadaşlarıyla yeterince zaman geçirmesi teknoloji bağımlılığını önüne geçebilir.

·         Çocuklarının teknolojik araçları kullanırken ne görüntülediği ve hangi uygulamaları kullandığını ebeveynin bilgisi dahilinde olmalıdır.

·         Çocukların teknolojinin faydaları ve zararları hakkında bilgilendirilmesi, teknoloji bağımlılığının önlenmesine yardımcı olabilir.

·         En önemlisi çocuğun teknolojik aletlerle ve çevrimiçi ortamlarda kendi öz denetimini sağlayacak ve sınırlarını belirleyecek bilinç oluşturmaktır.

·         Aile kendi teknoloji kullanım alışkanlığını gözden geçirmeli ve çocuk için örnek davranışlar sergilemelidir.

·         Bağımlı davranış belirtileri gösteren çocuğun uzman desteği ve gerekli terapilere tedavi olması gelecekteki yaşantısı için çok önemlidir.

Çocuklarda teknoloji bağımlılığını önlemek için yapılabilecek adımlar her çocuk için aynı değildir. Ebeveynler, çocuklarının ihtiyaçlarına ve kişisel durumlarına göre bu önerileri uyarlayabilir ve gerekli durumlarda uzman yardımına başvurulabilir.

Ergenlikte Teknoloji Bağımlılığı Nasıl Önlenir?

Çocukluk çağından çıkan ergenin, aile ile arasına mesafe koyduğu durumlarda, sıkça karşılaşılan teknoloji bağımlılığı; özellikle içe dönük, özgüven problemi yaşayan ergenlerde ortaya çıkabilir. Ailenin takındığı tavır, doğru yönlendirme ve terapi yöntemleri ile ergenlerde teknoloji bağımlılığı önlenebilir.

Ergenlikte teknoloji bağımlılığını önlemek için aşağıdaki öneriler uygulanabilir:

·         Ergenlerin teknoloji kullanımının zararları hakkında bilgilendirmek ve uygun kullanım konularını tartışmak

·         Fiziksel aktivite yapmasını ve teknolojik araçlar dışında zaman geçirmesini teşvik etmek 

·         Ergenlerin sosyal ilişkiler kurmasını, arkadaşlarıyla ve ailesiyle zaman geçirmesini desteklemek.

·         Uyku düzenini bozacak teknolojik kullanımdan kaçınmasını sağlamak.

·         Teknoloji kullanımıyla ilgili öz denetim geliştirmesini ve kendi kişisel önlemlerini almasını desteklemek.

·         Teknoloji kullanım süresini uygun şekilde ayarlamasını sağlamak

·         Ergen ile duygusal bağları güçlendirmek onu teknolojik ortamlarda uzun süre vakit geçirmesini engelleyecektir.

Kırılgan bir dönem olan ergenlikte aileden destek görmek ve ailenin rol model olması da çok önemlidir.

 

Kaynak:https://www.erdempsikiyatri.com/teknoloji-bagimliligi-nedir

31-05-202331-05-202331-05-202331-05-2023